Direktlänk till inlägg 29 januari 2013
Vi mumsar nötter som aldrig förr, och visst är de små protein- och fettrika snacksen en toppenbra näringskälla. Men det finns saker att vara uppmärksam på…
Att unna sig en näve nötter emellanåt är bra för både mättnadskänsla och vikt. De flesta nötter är nämligen en utmärkt känsla till mättande och muskeluppbyggande protein och hjärtvänliga fetter. Under skalet döljer sig dessutom både nyttiga B- och E-vitaminer, uppbyggande zink och magnesium.
Men nötterna kan också innehålla otrevligare saker än så, där det cancerframkallande ämnet aflatoxin B1 är extra klokt att se upp för. Särskilt jordnötter och paranötter kan ha höga halter av ämnet, skriver Livsmedelsverket.
Aflatoxin B1 kan i höga doser eller under långvarig intag orsaka både leverskador och levertumörer.
Var extra uppmärksam på missfärgade nötter, eftersom det ofta kan sammankopplas med förekomsten av aflatoxin, varnar norska sajten kk.no. Även mögliga nötter kan producera giftet och därför bör du kasta hela påsen om någon nöt har utvecklat mögel, skriver samma källa.
Valnötter och cashewnötter innehåller sällan aflatoxin, men det kan hittas i andra livsmedel som majs och fikon.
Jag fick nyss en inbjudan att få vara med på torsdag morgon o få prata om vad jag vill i 5 minuter. Har bestämt mig nu vad jag ska prata om. Men det får ni lyssna på kl 06.20. ;-) ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
|||
14 |
15 | 16 | 17 |
18 | 19 |
20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 |
25 |
26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 |
31 |
||||||
|