Direktlänk till inlägg 20 oktober 2011
I vissa delar av världen dricker man gärna grönt te till maten och det är en vana som man gärna kan ta efter av flera anledningar. Grönt te innehåller massvis med skyddande antioxidanter och har i flera studier visat sig skydda mot både hjärtkärlsjukdomar, cancer, tandlossning, ja enligt en studie kan te till och med minska risken för mardrömmar (ja, det är faktiskt en studie som kollat detta :) ).
Men kanske kan grönt te även göra det enklare att hålla vikten, särskilt om man dricker det till maten. En studie på möss visar nämligen att ett ämne i grönt te, EGCG, gör att man tar upp mindre fett ur maten och även får fart på fettförbränningen.
I studien delade man in mössen i två grupper som fick exakt samma kaloririka mat med mycket fett, men en av grupperna fick även tillskott av EGCG. Dessa möss absorberade 30 procent mindre fett än den andra gruppen och gick inte upp i vikt på samma sätt som de som inte fick tillskott av EGCG.
Men gäller detta även människor? Tja, vad jag vet finns inga sådana studier gjorda, men med tanke på att grönt te är nyttigt på alla sätt och vis, finns ju inga hinder att testa.
Jag fick nyss en inbjudan att få vara med på torsdag morgon o få prata om vad jag vill i 5 minuter. Har bestämt mig nu vad jag ska prata om. Men det får ni lyssna på kl 06.20. ;-) ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 |
14 | 15 | 16 |
|||
17 | 18 | 19 |
20 | 21 |
22 | 23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 | |||
31 | |||||||||
|