Direktlänk till inlägg 29 maj 2010
För den som vill ha känslan av självhushåll men inte har plats eller tid för att dra upp tomater, sallad och ett potatisland är kryddodling en lagom medelväg.
De flesta kryddor växer utmärkt i kruka så en liten kryddtäppa kan alla ha i blomsterlådan på balkongen. Att ha färska kryddor ständigt tillgängligt är ett enkelt sätt att sätta piff på matlagningen.
Om du är nybörjare, prova med de snällare och tåligare sorterna som gräslök, citronmeliss, mynta eller oregano. De sår man på nytt varje vår och behöver inte oroa sig för när vintern kommer. Basilika och rosmarin är både fleråriga och vana vid ett något mildare klimat än vi har här uppe, så vill du odla dessa får du fundera ut en bra vinterförvaring. De flesta kryddor mår bäst av att försås inomhus i kruka innan man planterar ut dem, och nu är det hög tid att börja!
Basilika
Vill stå skyddat på varm och solig plats, men är känslig för uttorkning. Den är dessutom väldigt köldkänslig och vid en dålig sommar mår den bättre som inomhuskrydda. Så mycket ytligt i kruka inomhus sex veckor innan utplantering och plantera inte ut innan frostrisken är över.
Läs mer »
Citronmeliss
Tycker om sol till halvskugga och växer tacksamt. De små plantorna är frostkänsliga så man bör så dem inomhus till vädret är varmare. När det är dags att plantera ut den så rekommenderas ett avstånd på 25-35 cm. Citronmelissen klarar av att övervintra utomhus i hela landet men kan behöva täckas uppe i norr.
Läs mer »
Gräslök
är väldigt lättodlad. Den är flerårig och trivs i hela landet både direktsådd i trägårdslandet med 15-20 centimeters mellanrum, eller i kruka. Den vill gärna ha sol men om det är skugga någon gång under dagen är det bara bra.
Läs mer »
Koriander
Koriandern är en ettårig krydda som skall sås direkt i kryddträdgården tidigt på våren och sen när plantorna växer upp gallras till cirka 15-30 cm mellanrum. Föredrar en torr och solig växtplats.
Läs mer »
Mynta
För att få bästa resultat bör du så fröna mycket grunt inomhus sex till åtta veckor innan utplanteringen, som sker när frostrisken är över. Mynta vill stå med 20-30 cm avstånd, men tänk på att avgränsa spridningen genom att plantera dem i en nedgrävd plastspann utan botten eller liknande. Mynta sprider sig nämligen med utlöpare och kan lätt invadera hela kryddlandet.
Läs mer »
Oregano
Gillar när det är torrt och varmt och trivs utmärkt i sandblandad jord. Förså inomhus och plantera sen ut plantorna med cirka 15-25 cm mellanrum. Oregano klarar av vintern i större delen av landet men känner du dig osäker så är det bäst att skydda den med övertäckning.
Läs mer »
Rosmarin
En flerårig buske som behöver plockas in och övervintra i kruka på en sval men ljus plats om den skall klara sig i vårt svenska klimat. Fröna har låg grobarhet och gror sakta så det gäller att förså tidigt. När det är dags för utplantering så vill rosmarinen stå med 25-35 cm mellanrum i väldränerad jord på den varmaste platsen.
Läs mer »
Timjan
Det är enklast att köpa timjanssticklingar och plantera dem på en väldränerad plats. Men ett par sorter går även att fröså. Timjan räknas som en bra nybörjarkrydda. För bästa resultat sår du din timjan grunt i april och planterar ut med 15-20 cm mellanrum när frostrisken är över.
Läs mer »
Jag fick nyss en inbjudan att få vara med på torsdag morgon o få prata om vad jag vill i 5 minuter. Har bestämt mig nu vad jag ska prata om. Men det får ni lyssna på kl 06.20. ;-) ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
||||||||
3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
|||
31 | |||||||||
|