Direktlänk till inlägg 21 oktober 2009

Kan bara hålla med dig Anna. Det är jätte viktigt att även att tänka på andra människor..

Av Lisa Persson - 21 oktober 2009 21:41


Anna Bäsén: Därför vaccinerar jag mig

I dag går jag till vårdcentralen, tar en kölapp och får min första dos vaccin mot svininfluensa.
Jag har funderat noga. Läst det mesta. Jämfört potentiella risker med vaccinet med risken att inte ta det.
Det här är ett beslut nästan alla svenskar ställs inför närmaste månaderna. Vaccin eller inte vaccin. Influensa eller inte influensa.
Här är mina, alldeles personliga, skäl.


Min sambo är lärare. Är det några som har en förmåga att överföra virus och smitta ned sin omgivning så är det just skolbarn. I Sverige har vi ett färskt exempel från Sörböleskolan i Skellefteå där 30 procent av eleverna insjuknade samtidigt.
Vetenskapliga studier av hur influensaspridning går till visar att skolbarn är smittlänken till övriga samhället. Jag lever i en högriskmiljö, med andra ord.

Jag har ett jobb där jag träffar mycket folk. En del av dessa är i riskgrupperna, somliga mycket sjuka. I går mötte jag en man som kämpar mot svår cancer och genomgår cellgiftsbehandling. Med sitt nedsatta immunförsvar skulle han kanske inte överleva influensan.
Jag skulle inte kunna förlåta mig själv om jag smittade någon som sen blev svårt sjuk.

Jag har, likt 800000 andra svenskar, astma. Astma är en kronisk sjukdom som gör att man redan från början har betydligt sämre odds att klara en så aggressiv lunginflammation svininfluensan i sällsynta fall kan ge.

Jag har familj,
vänner, kollegor och bekanta som tillhör riskgrupperna, som gravida kompisar, äldre släktingar med hjärt- kärlsjukdom och kollegor med diabetes.

Vi vet för lite om både svininfluensan och om vaccinet.
Det finns risker med båda. Alla läkemedel, och naturmedel också för den delen, som har effekt har också bieffekter. Pandemrix har i studier framförallt visat sig ge lindriga och övergående biverkningar. Men i mycket sällsynta fall har vaccinet gett allvarliga biverkningar som Guillane Barrés syndrom.
Ingen kan säkert säga hur hårt svininfluensan kommer att slå. Har vi tur sveper den över oss utan att orsaka fler dödsfall. Men risken finns att den, likt spanska sjukan, kommer tillbaka i en andra våg till våren och är ännu dödligare.

Jag förstår dem som hoppas klara sig från smitta och slopar vaccin.
Men vaccin dödar inte, det gör svininfluensa.
I Sverige har två personer dött, redan innan smittspridningen tagit fart.
I lilla Norge räknar vi nu sju dödsfall.
Jag chansar inte med mitt och andras liv.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisa Persson - 27 april 2015 19:25


   Hej. Jag gjorde min magsäcksförminskning oktober 2013 o har gått ner -58 KG.  Har stått still i 6 månader i vikten men kroppen förändrar sig hela tiden sen dess. Jag har mått så bra och ångrar inte att jag fick göra denna operation. Det so...

Av Lisa Persson - 25 april 2015 09:22


I  Hej o godmorgon på dig.  Är i Sandviken hos min älskling sen i onsdags. I dag åker vi förbi sommarstuga på väg hem till Vikarbyn.  Hoppas du får en härlig lörda.  Love Lisa      ...

Av Lisa Persson - 16 april 2015 07:42


Ja önskar dig en underbar dag i dag. Har varit med på #radiodalarna nu på morgonen.  Kommer att lägga upp det om en stund.  Hoppas du kommer att tycka det är intressant och att du också tar jägarexamen.      ...

Av Lisa Persson - 14 april 2015 10:32


 

Av Lisa Persson - 14 april 2015 10:27

Jag fick nyss en inbjudan att få vara med på torsdag morgon o få prata om vad jag vill i 5 minuter.  Har bestämt mig nu vad jag ska prata om.  Men det får ni lyssna på kl 06.20. ;-) ...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards