Alla inlägg under augusti 2009

Av Lisa Persson - 11 augusti 2009 14:41



Klicka på den blåalänken och kolla in lite till...

http://www.solveigsanna.se/produkt.html

Av Lisa Persson - 10 augusti 2009 10:09

© LÄKARTIDNINGEN

2009-07-07 Kommentera denna artikel!
Slutreplik till Sven-Erik Johansson: Funktionella tankemönster bättre än dysfunktionella
Lisbeth Stahre
auktoriserad socionom, doktorand, institutionen för klinisk neurovetenskap, sektion psykiatri, Karolinska institutet, Stockholm
lisbeth.stahre@telia.com

Med utgångspunkt i Lisbeth Stahres artikel i LT 38/2008 (sidorna 2572-4) har Lisbeth Stahre och Sven-Erik Johansson haft ett meningsutbyte kring KBT som metod för fetmabehandling i primärvården på debattplats i Läkartidningen. Debatten avslutas här med en slutreplik från Lisbeth Stahre.

o 1. Studiernas behandlingsmetod är utförligt beskriven i två läromedel i manualform som riktar sig till både handledare och patienter [1, 2]. Av böckerna framgår att metoden är en kombination av KBT och psykopedagogik.

2. Jag har i studierna använt mig av den definition av ITT som anges i SBU:s sammanfattning av fetmastudier [3]. Enligt den inkluderas enbart de patienter som påbörjat behandling.

3. När det gäller viktnedgång hade exempelvis i den större studien [4] 35 procent av dem som fullföljde den slutliga mätningen 18 månader efter avslutad behandling minskat mer än 10 procent i vikt, 32 procent hade minskat mer än 5 procent och ytterligare 32 procent hade minskat mindre än 5 procent. 67 procent av deltagarna hade således fortfarande 1,5 år efter avslutad behandling en viktnedgång som var större än 5 procent.

4. Johansson drar sig inte för att via dysfunktionella tankemönster göra subjektiva antaganden till sanningar. På grund av efterfrågan på utbildningar och föreläsningar kring behandlingsmetoden upphörde jag med all egen behandling av patienter i samband med att studierna publicerades. Jag har således inte »bedrivit metoden« på kommersiella grunder. Johansson menar »att man knappast kan förvänta sig att författaren ska kritisera sin egen metod, då skulle ju de presumtiva kunderna försvinna«. En behandlingsmetods vara eller icke vara avgörs inte i första hand av formuleringar i en forskningsstudie, utan av hur metoden fungerar i en vårdverklighet.

5. Slutkommentar: Det har gått några år sedan studierna publicerades, vilket har inneburit att hundratals vårdgivare inom och utom landstinget utbildats i och hunnit använda metoden. Många av dem har delgett sina positiva erfarenheter av behandlingsmetoden i form av effektstudier och/eller som uppföljningsresultat. Som kuriosa kan nämnas att två patienter, behandlade av kurator inom landstinget i Dalarna, skrivit en bok om vad behandlingsmetoden betytt för dem när det gäller bestående viktnedgång och livsförändring [5].


Referenser
1. Stahre L. Kognitiv behandling vid övervikt och fetma. Lund: Studentlitteratur; 2002.

2. Stahre L. Övervikt handlar om känslor. Lund: Studentlitteratur; 2002.

3. Fetma – problem och åtgärder. Stockholm: SBU – statens beredning för medicinsk utvärdering; 2002.

4. Stahre L, Hällström T. A new short-term cognitive treatment program gives substantial weight reduction up to 18 months from the end of treatment. A randomized controlled trial. Eat Weight Disord. 2005;10(1):51-8.

5. Unger L, Persson L. Hitta idealvikten med Linda & Lisa och Stahremetoden. Orsa: Energica förlag; 2008.

Av Lisa Persson - 10 augusti 2009 09:52

Bodil Petersen är smittskyddssköterska på smittskyddsenheten vid Falu lasarett. - Influensa läker oftast av sig själv utan behandling, säger hon.  Foto: Daniel Eriksson ”Stanna hemma om du känner dig sjuk”
DALARNA
Tidigare har smittskyddsenheten uppmanat dalfolket att testa sig för svininfluensan.
Idag är läget förändrat.
– Om du inte känner dig allvarligt sjuk stanna hemma, säger Bodil Petersen, smittskyddssköterska på smittskyddsenheten vid Falu lasarett.

Just är det 16 personer som testat positivt för svininfluensan i Dalarna. I landet har totalt har 574 personer testat positivt för av svininfluensan.

Den stora skillnaden mellan svininfluensa och vanlig säsongsinfluensa är att många fler drabbas av smittan.

Tidigare uppmanande smittskyddsenheten alla som var oroliga för att de drabbats av svininfluensan att testa sig på vårdcentralerna, men nu har man ändrat på det beslutet.

– Om du bara känner dig sjuk och klara dig så ska du stanna hemma. Influensa läker oftast ut av sig själv utan behandling. Det bästa är att låta kroppen hantera sjukdomen i lugn och ro, säger Bodil Petersen, smittskyddssköterska på smittskyddsenheten vid Falu lasarett. .

En av orsakerna till den ändrade policyn är att det kostar en massa pengar att utföra testen. Men framförallt är det för att influensen är så pass smittsam så att man riskera att smitta många om man åker in till vårdcentralen för att testa sig.

– Om du däremot blir allvarligt sjuk ska du absolut uppsöka läkarvård, men ring innan, säger Bodil.

Årligen dör mellan 1000 och 2000 personer i "vanlig" säsongsinfluensa.

Hur man kommer att göra med vaccineringen mot den vanliga säsongsinfluensan, nu när övriga befolkningen ska vacciners mot svininfluensan, vet man i nuläget inte.

– Det ännu oklart om det går att vaccinerna mot båda influensorna, säger Bodil.

Trots att det är semestertid har mycket gjort för att reda ut hur man praktiskt ska lösa hanteringen av massvaccineringen. Som det ser ut nu kommer den att dra i gång i slutet av september.

– Det är bara att hoppas att influensan inte har fått fäste då men det återstår att se. Risken är stor att vi har influensen här då, säger Bodil Petersen.

Av Lisa Persson - 10 augusti 2009 08:02

Hitta idealvikten med Linda & Lisa och Stahremetoden Hitta idealvikten med Linda & Lisa : och Stahremetoden Unger Linda & Persson Lisa

Kategorier

Lager 1 vecka

265,00kr


Hitta idealvikten med Linda & Lisa : och Stahremetoden


Handen på hjärtat, nog är det lätt hänt att du stoppar någonting i munnen utan att reflektera över om du verkligen är hungrig eller ens om det smakar gott? Kanske är du inte hungrig utan ledsen, stressad eller uttråkad. Kanske tillhör du de många kvinnor som ställer upp på jobbet och för familj och vänner i all oändlighet, men glömmer bort dig själv och dina egna behov?

För Linda Unger och Lisa Persson var det så och det gjorde att såväl kilon som skuldkänslor smög sig på. Men nu har de lärt sig ett annat sätt att tänka och att se på sig själva och livet – och kilona har rasat. Med hjälp av Stahremetoden, en behandling som grundar sig i kognitiv beteendeterapi, blev Linda av med 25 kilo och Lisa med 45. Övervikt beror inte i första hand på för mycket eller fel mat. I stället behöver vi ta hand om våra tankar, känslor och vardagsproblem på ett mer konstruktivt sätt, säger Lisbeth Stahre, forskaren bakom metoden.

Behandlingen fokuserar därför på att kartlägga deltagarnas beteende- och tankemönster och därefter på att stärka självkänslan, förändra negativa tankemönster och hitta konkreta, fungerande lösningar på vardagsproblem. Man kan arbeta i en terapeutledd grupp som träffas en kväll i veckan, i studiecirkelform – eller på egen hand.

I Hitta idealvikten med Linda och Lisa delar författarna med sig av sin utvecklingsprocess, ger handledning och konkreta tips.

Om författarna

Lisa Persson bor med sin son Marcus i Vikarbyn.
Linda Unger bor i Rättvik.
Läs mer om författarna: www.unikajag.se
Tipsa en vän!

Av Lisa Persson - 10 augusti 2009 07:44

Ja nu känns det i kropen att det är snart skoladags igen..

Konstigt att jag som inte går i skolan ska känna av det..

Men nu börjar vi ställa in tiden i kroppen och sen ska Marcus insulin också ställas om igen med tiderna..

Nu är det inte frukost kl 12 utan kl 10..

och efter några dagar så är det frukost kl 9 osv..

Ja igår kväll när jag gick och la mig så kom Marcus och Sebbe in och sa vi ska gå till Rättvik och köpa chips..

Ni tar väl cyklarna då sa jag..

Nä vi vill gå en vända..

Ja det är härligt att gå 12km för en påse chip så klart då ska gå..

Men det skulle aldrig jag göra för en påse chips..

Men undra vad jag skulle gå för i så fall..Hm...Fårost kanske *blink*

var både på kräftskiva och fick se och höra rapporter i från globen i lördags..Tack Anders...

 

Nu ska jag ta mitt morgon kaffe och jag kommer tillbaka..

LOVE LISA

Av Lisa Persson - 9 augusti 2009 20:47

Ja det vart kräftskiva i går..

Det var som det brukar vara på kräftskiva..

Mycket kräftor och mycket snappsar för en del..

Glad att jag inte är en av dom i dag..

Ja sprit kan ställa till det på olika vis..

Även denna kväll.

Men jag hade det bra i allafall..

Vi körde kubb på nytt Vikarby vis också..

Det var svart ute så vi ställde värmeljus på kubben..

Och när man slog ner en kubb och ljuset brann så gilldes det inte..

Det var bara att ställa tillbaka den då..ler

På dagen låg jag vid båthamne och solade hela dagen..


PS: det visas inga bilder i från kräftskivan..

LOVE LISA




Av Lisa Persson - 7 augusti 2009 08:40

 Bra dag....själv har jag varit ute på en runda med Wilma och sen fixat lite inför i kväll i trädgården..Vilket härligt väder vi har i dag..Så härligt så..Ska äta frukost nu och sen på stranden en stund och bränna på lite.Färgen kommer fort tillbaka..Skriver inget mera nu för jag vill ut i det härliga vädret..Hoppas du också kan njuta i dag av det..LOVE LISA

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7
8
9
10 11 12
13
14 15 16
17
18
19
20
21 22
23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards