Direktlänk till inlägg 30 juli 2009

Classis car och vargen är på gång igen i Rättvik

Av Lisa Persson - 30 juli 2009 08:21

Arne Nyberg med sönerna Edvin och Alfred sitter i fårhagen. I söndags tog en varg en av familjens tackor.  Foto: Linnea Kallberg Varg dödade tacka
Tredje attacken hos Arne Nyberg

KARL TÖVÅSEN
För tredje gången har rovdjur attackerat Arne Nybergs får. I söndags dödades en tacka av varg.

Arne Nyberg och sambon Johanna Runbäck bor med sina söner på Gälsgården nära Karl Tövåsens fäbod utanför Vikarbyn. Sedan 1999 har de haft får som gått fritt i skogen på fäbodbete. I oktober 2006 dödades två av djuren och i augusti förra året skedde ytterligare en attack. I söndags var det dags igen.

- Vi satt och åt middag när jag hörde ett lamm bräka högt. Det är en automatisk reaktion om de förlorar sin mamma, säger Arne Nyberg.

Han gick ut för att räkna sina djur och konstaterade då att en av tackorna saknades.

- Mina får är väldigt pålitliga och kommer alltid hem till kvällen. Om ett djur är borta är något fel.

Arne letade, men såg inget spår efter tackan. Han fann dock spillning efter ett okänt djur 400 meter från gården.

På måndagen upptäckte grannen och fäbodbrukaren Tin Gumuns kadavret efter den försvunna tackan i dikeskanten intill Larsbovägen. I gruset syntes tydliga spår efter ett hunddjur som släpat något tungt.

- Vargen hade förmodligen blivit störd och stuckit, men sedan gått tillbaka och dragit fram tackan till vägen, misstänker Arne.

Det blev också känt att förbipasserande hade sett en varg springa över vägen vid fyndplatsen på söndagseftermiddagen. Under tisdagen kom besiktningsmannen från Länsstyrelsen i Dalarna.

- Min bedömning av skadorna är att det är varg eftersom att djuret har tagit kraftiga bett i hals och på manken, ena baklåret och ätit av bogen, säger Bert Eriksson, besiktningsman och naturbevakare.

Även spåren i vägkanten och vittnesuppgifterna om varg i området stärker misstanken om varg, menar Eriksson. Han tog prov på den spillning som Arne hittat och skickade till Viltskadecenter för dna-analys.

- Jag kan inte svara på när provsvaren kommer, men jag hoppas och tror att ärendet prioriteras så att det går snabbt, säger Bert Eriksson.

Nu har Arne Nyberg fem tackor, en bagge och nio lamm kvar. Sedan söndag har djuren fått stå i den inhägnade hagen på gården.

- Nu överväger jag om det är värt att fortsätta ha djur som går fritt i skogen, säger Arne. Jag tror att vargen kommer tillbaka, frågan är bara när.

- Det är en ständig oro för djuren. Jag tänker också på våra barn som springer runt på stigarna i skogen. Det känns olustigt, avslutar Arne.


Linnea Kallberg
linnea.kallberg@dt.se

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisa Persson - 27 april 2015 19:25


   Hej. Jag gjorde min magsäcksförminskning oktober 2013 o har gått ner -58 KG.  Har stått still i 6 månader i vikten men kroppen förändrar sig hela tiden sen dess. Jag har mått så bra och ångrar inte att jag fick göra denna operation. Det so...

Av Lisa Persson - 25 april 2015 09:22


I  Hej o godmorgon på dig.  Är i Sandviken hos min älskling sen i onsdags. I dag åker vi förbi sommarstuga på väg hem till Vikarbyn.  Hoppas du får en härlig lörda.  Love Lisa      ...

Av Lisa Persson - 16 april 2015 07:42


Ja önskar dig en underbar dag i dag. Har varit med på #radiodalarna nu på morgonen.  Kommer att lägga upp det om en stund.  Hoppas du kommer att tycka det är intressant och att du också tar jägarexamen.      ...

Av Lisa Persson - 14 april 2015 10:32


 

Av Lisa Persson - 14 april 2015 10:27

Jag fick nyss en inbjudan att få vara med på torsdag morgon o få prata om vad jag vill i 5 minuter.  Har bestämt mig nu vad jag ska prata om.  Men det får ni lyssna på kl 06.20. ;-) ...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4
5
6
7
8 9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards