Alla inlägg under mars 2009

Av Lisa Persson - 28 mars 2009 11:20

Ja då har det roligaste varit som jag har gjort och sett fram emot. Modevisningarna i Rättvik och Mora.

Det var visning i Rättvik på Bowlingen i torsdags och jag gick för Glamour (underkläder) och Melrose (mode kläder). Så jäkla roligt att gå och ge gärnet där ute när det sitter 300 personer och tittar. Bowlingen i Rättvik blev så mycket folk att det fanns tyvärr ingenstans att sitta för vissa.....Tråkigt men otroligt roligt att alla kom.

Fotograf Stefan Westlund

Mora sålde slut på sina förköpsbiljetter. Snacka om Stil 09 där måste jag säga. I Mora gick jag för http://www.nyttunder.com/ (underkläder). Så kul att få gå underkläder och känna att det inte är några som helst problem efter min vikt nedgång....jag är stolt över mig själv...ja det är jag :)


Inte nog med att dom fixa hår och smink så blev man klippt och även färgad i håret också....snacka om klass visning. Spelaroll om du inte hade en bra frissa så fixa dom den med en tuff klippning och färg :). Presentkort på 500 kr fick vi också på allt detta.....Härligt tjejerna på Mora parken som fixa Stil 09...........

Ja nu är det bara att blicka frammåt mot en härlig vår och sommar med nya utmanningar och andra super roliga saker.......


Ja ja sant klart jag skall vara ledsen nån gång och arg eller skratta av lycka igen...så är mitt lilv fullt av översakningar och massa nytt nytt...


Ses snart igen nu skall jag ta det lugnt i helgen och idag skall jag äta lördags godis hihihi så klart. I morgon skall jag upp och mjölka kossorna igen kul kul.


Kommer lite fler bilder strax från modevisningen


Kramar om er Linda

Av Lisa Persson - 27 mars 2009 09:10


Ja nu kan ni vinna en "dejt" med oss och grilla oss lite hur vi har gjort med att ändra våran livsstil.

Både kvinnor och män får vara med att tävla om oss båda på samma dejt så klart. Tävlingen går ut på att du skriver ett brev om varför du vill träffa oss.

Vi vill kunna hjälpa en person att börja förändra sitt liv. Vi träffar dig vid Siljan på en brygga och avnjuter något gott och sen pratar vi så klart.

Och detta händer någon gång i sommar så det är bara att skicka in till denna tävling.

Sista datumet blir i maj..

Sänd in till Lisap_67@hotmail.com

 

LOVE LINDA OCH LISA

Av Lisa Persson - 26 mars 2009 17:28

Odla din egen chilipeppar
2003

Text och foto: Mats Pettersson
Illustrationer: Britt Marie Pettersson


Det är inte alls svårt att odla sin egen chilipeppar. Man kan lätt tro att de kräver tropiskt klimat, men det finns till och med sorter som klarar frost.

Här får ni några enkla tips, så ni kan skörda redan i sommar.

Först av allt så måste man skaffa sig några bra frösorter. Det enklaste är att gå till en välsorterad mataffär och köpa en färsk eller torkad sort som man tycker om. Det är bara att pilla loss fröerna, och låta dem torka några dagar. Sen kan de stoppas i jord.

Chilipeppar finns i många olika färger, form och styrka, så vill man ha några annorlunda sorter som inte är så vanliga i våra matbutiker, får man skaffa fröer på annat håll.

Plantering
Slutet av januari är en bra tid att sätta igång. Vi brukar använda små plastkrukor som är 5 x 5 cm. I varje kruka lägger vi 2-3 fröer. Krukorna ställer vi i ett minidrivhus, som vi har på ett varmt ställe. Oftast gror fröerna inom ett par veckor.

När väl grodden kommer upp, så är det viktigt med ljus. Annars blir plantan klen och tanig. Ett ljust fönster, över ett element är den perfekta platsen. Vi använder även växtbelysning som komplement, för att ge dem en så bra start som möjligt.

Jorden vi använder är helt vanlig såjord. Det har fungerat alldeles utmärkt för oss.

Omplantering
När plantorna är cirka 15 cm så är det dags att plantera om i större kruka. Det är oftast inom ett par månader.

Först kontrollerar vi att rötterna är väl utvecklade. Oftast brukar de sticka ut lite ur hålet i botten. De nya krukorna som vi använder har en diameter på 10 cm. Plantera inte i för stora krukor, det verkar försvåra rotbildningen.

När plantorna är cirka 30 cm planterar vi om i större krukor. Se än en gång över att rotsystemet är väl utvecklat.

De nya krukorna är djupa och 30-40 cm i diameter. Vi har 3-5 plantor i varje kruka, men det beror på platsbrist. Storleken varierar ganska ordentligt mellan de olika chilipepparsorterna. En del blir 30-40 cm höga, medan andra blir flera meter.

I idealfallet så ska man ha en planta i varje kruka. Anledningen till att jag inte lever som jag lär är att det är så många olika sorter jag vill testa.

Det är viktigt att krukorna är ordentligt djupa. Det kommer behövas för att rötterna skall kunna bära upp planta och frukt lite senare.

Gödning
I mitten av maj börjar vi ge gödning – samma näring som till tomater. Vi börjar med små doser. Ungefär samtidigt brukar första blommorna komma.

Utflyttning
I maj/juni börjar vi vänja plantorna med att stå ute på balkongen. Solen är väldigt stark, och kan bränna sönder bladen om man inte är försiktig. Så håll plantorna i skuggan, skyddade från starka vindar. Använder man fibernät, så klarar de sig mycket bra mot sol och vind.

Snart vaknar humlorna till liv, och pollinerar blommorna. Vill man vara säker, så kan man pollinera med hjälp av fingrarna. Kort därefter har man sin första lilla chilipeppar.

Vattning
Varma sommardagar dricker plantorna mycket vatten. Det är inte ovanligt att man måste vattna både morgon och kväll. De vill inte bada i vatten, men jorden bör bli ordentligt fuktig. Det kommer behövas, och det lär ni märka.

Ohyra
Bladlössen älskar chilibladen. Vi brukar använda en vanlig såplösning för att hålla dem borta. Det fungerar alldeles utmärkt.

Vi har också drabbats av larver, som äter upp bladen på nolltid. Men de brukar vi handplocka för att bli av med.

Skörd
Vi brukar vänta så länge som möjligt med att skörda.

Man kan skörda då frukterna är gröna, men oftast blir smaken och styrkan bättre om de får mogna ordentligt.

Vi brukar torka, frysa in, göra såser och geléer och allt vi bara kan komma på med de skördade frukterna.

Lycka till med odlandet önskar Mats!

Det finns fler odlingstips och bilder på http://hem.passagen.se/habanero/index.html. Eller skicka ett e-mail till habanero@home.se.

Av Lisa Persson - 26 mars 2009 16:13

Att få gå ut i trädgården och kratta och gräva och sätta och så lite.

Men herre gud det är ju snö överallt på gården.

Jag vill sätta potatis och rensa ogräs nu och sitta på gräsmattan och fika.

Vill även klippa gräsmattan fast det tar så lång tid att klippa.

Ja gissa om jag är trött på snön nu.

Pratade med en grabb i går i från skåne där satt dom potais och fika ute på trädgårdmöblerna i går.. Helt sjuk säger jag.. Jätte avis på dom där nere.


Man kanske får flytta ner över om man ska kunna sätta potaisar.....

Och sen allt snack om vårblommor.. Ja herre gud,,,,, Känns som jag bor på fel ställe nu..
Och det har jag aldrig kännt tidigare.

Var så leds på snön i dag att jag var på väg att färga håret rött i dag. Men jag gjorde en treangel påd etta och insåg att det skulle jag inte alls göra.


Men vad vet man ..Det kan ju bli så endå..ASGARV..

Får lägga ut en bild på detta i så fall..

Jag ger dig en korg med violer i dag så jag hoppas du kan känna att våren är snart  här även i Vikarbyn..ler

LOVE LISA

Av Lisa Persson - 26 mars 2009 07:56

Ja i går morse var jag och Marie Backlund på Lerdalshöjden på möte.

Vi har ju startat ett Kvinnligt nätverk i byn.

Vi ska ha en tillställning på Lerdalshöjden i maj.

Och vi var och träffade Jörgen på höjden och delade lite ider och det var ett mycket givade möte.

Även mycket ideer till Byalaget.

Byalaget jobbar ihop med Siljansnäs och Sollerön i ett projekt.

Och detta kommer att gå vägen att kunna jobba över Siljan.

Vi har ett bra samarbete redan nu med dom.

Vilket är kul så klart.

Var uppe och jobbade på vuxenskolan efter mötet och träffade en person som vill ha mig och Linda med på något i sommar.

Men återkommer om detta när allt är klart.

I dag bara är jag. Jag är trött och slut både och kroppen och huvudet.

Måste bara vila och ta det lugnt i dag. Även i morgon ska jag bara vara.

Jag känner på engång när jag är på väg att ramla omkull nu.

Men det beror ju på att jag gått in i väggen 2 gånger.. Första gången  var jag bara 27år.


Jag och Marcus satt och pratade om en kompis och hans mamma.

Hon har legat mycket på sjukhuset och grabben vet inte så mycket vad som händer eller någon som pratar med honom om det som händer eller har hänt. Då sa Marcus- ja mamma skulle det hända dig något så skulle jag vara med dig varje dag och ta hand om dig. Jag skulle vara så orolig och

jag skulle vilja göra det som du har gjort för mig jämt.

Han är för go min son. Där står jag med glädjetårar i ögonen och säger -men Marcus man kan ju behöva få vila lite också.

Men vi vet båda vad vi mende. Jag säger som så.. Att vara förälder är det bästa i mitt liv. Herre gud så mycket det ger. 

Jag har valt att vara singel mamma och mycket pga min son så klart.

Men det kommer mer om det i nästa bok.

Nu lyser solen genom fönstret och jag känner värmen.. Så härligt så..

Ut och ta vara på dagen nu..

LOVE LISA

 

 


Av Lisa Persson - 25 mars 2009 06:59

Långbryggan

LångbrygganSiljan är en litterär magnet. Gästböcker, hotelliggare och konstnärshem vittnar om författare, poeter, skönandar och nationalromantiker: Bremer, H C Andersen, Snoilsky, Ankarcrona (huvudperson i Johan Nordlings storsäljare Siljan, 1907), Rune Lindström… Här hittar alla sina smultron. Vid Rättviks Långbrygga, 628 meter (nästan lika lång som evigheten, tyckte Bo Bergman), upplevde t ex Nils Holgersson valborgsfirandet med eldarna runt sjön och konfirmationen.


LOVE LISA


Av Lisa Persson - 25 mars 2009 06:48

God morgon på dig!

Jag lägger upp lite bilder från helgen när vi (mina vä'nner och jag ) var på vävkurs i vävstugan EMVIVI i Vikarbyn..Kicki Händen och Annica Dalersand och Lena Arvids och så en bild på ena mattan jag har gjort.

Har börjat med min tredje matta nu. Jag är nöjd med mina mattor.

Men dom sitter kavr i vävstolen ännu men så fort dom blir urklippta så kommer jag att ta kort på dom och visa detta jag har gjort..

Pröva på att väva. Det var som meditation... Man kunde bara vara i nuet.

Och sen inte pratat utan bara vara med. En härlig avkoppling, men träningsvärk fick man..Ler..

Ja just ja min kompis Tina Bond kom och hälsade på båda dagarna vi var på kurs.

Kul att se dig Tina.

SOLIGA KRAMAR FRÅN LISA.

Ska upp på Lerdalshöjden och äta frukost snart med min vän Marie..


Av Lisa Persson - 23 mars 2009 15:04

Jag och Marcus var till Falun i morsse på hans läkarbesök.

Lite ändringar på insulinet blev det..

Annars är allt bra just nu.. SKÖNT..

Sen har jag varit och träffat min dag  grupp och det har gått jätte bra för dom. Hela 25,8kg har dom gått ner tillsammans. Ändå var en sjuk i dag så dom var bara 5st.

Dom är jätte duktiga.. Alla jobbar på sitt sätt och jag ser att vissa gör stora steg i sitt liv. Men alla gör steg i sitt liv vilket är så kul att se. Jag kanske ser och hör att dom ändrar sig mer än dom vet själva också..

Men jag har ju träffat alla innan och vissa har berättat problem som bara jag vet om och inte övriga gruppen vet. 

Så jag ser stora steg i doms liv...

Ska till Mora i kväll och ha Lindas grupp.. Hon är upptagen på annat håll.

Ska bli så kul att träffa dom och se vad som hänt i deras liv.

Måste bara säga att jag inte gillar det vita som kommer i från himlen just nu.. 

Så trött på detta.. Men efter snö kommer solen..

Kram och kör lugnt i snöovädret..LOVE LISA

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5
6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23
24
25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards