Alla inlägg under december 2008

Av Lisa Persson - 24 december 2008 08:22

Tomte guiden

Allt du vill veta om tomtar eller om någon särskild tomte.

Jultomten, som vi är vana att se honom, är en gammal, snäll, rödklädd farbror med långt vitt skägg. Antingen knackar han på dörren och frågar: finns det några snälla barn här? Eller så kommer han till oss via skorstenen på natten när alla barn sover. Dessutom ger han oss julklappar. Denna tomte introducerades i Sverige på 1800-talet och han hade tyskt och engelskt påbrå. Den som var allra bäst på att avbilda denna tomte var Jenny Nyström. Alla har vi väl sett hennes fryntliga och vänliga tomtar.

 Men egentligen har jultomten ingen som helst likhet med den egentliga tomten. Tomten håller företrädesvis till i ladugårdar och är en liten grå man. Han bor gärna på loftet eller i stallet. Han bringar lycka till gården, men man måste se till att ära och respektera honom för han har en ganska kort stubin. Han kan bli mycket ilsken om han blir illa behandlad.

 

Mer om tomten

Det kan vara lite kamp mellan gårdar och deras tomtar. En riktigt duktig tomte ser till att fylla hölogen och ser till att det finns nog med säd i bingen. Den duktiga tomten vill att djuren i ladugården skall vara feta och välnärda, så det kan hända att han hämtar hem foder från en annan gård. Man kan väl nästan säga att det här handlar om stöld. Men det är bara om det är ett magert år på den egna gården. Det här kan skapa avundsjuka mellan gårdarna. De som har en lite sämre tomte kan lätt avundas de med en riktigt duktig sådan. Man kan ju mycket enkelt se om gården har en duktig tomte. Det syns bland annat på hur välskötta och välnärda djuren är och hur lyckliga människorna är som bor på gården. Sällan råkar de ut för sjukdomar och de har alltid mat på borden.

Nu skall man inte tro att tomten gör allt detta gratis. För att hålla tomten på gott humör gäller det för gårdsfolket att se till att han får sin gröt. Han är mycket förtjust i risgrynsgröt, så man bör komma ihåg att ibland ge honom det. Kom ihåg att han gärna vill ha en smörklick i gröten. Det är mycket farligt att snåla in på gröten för tomten har ett häftigt humör. Denne lille man har magiska krafter och kan verkligen bringa olycka till gården. Han kan till och med sätta sjukdomar på gårdsfolket, så det är väldigt viktigt att behandla tomten med respekt.

Dock är en varning på plats: Även om man tycker att tomten ser ut att ha lite slitna kläder så bör man inte ge honom nya sådana. Risken är att han tycker sig vara för fin för att uträtta sina sysslor och det kan vara mycket negativt för djurens och människornas välkommande. Man har inte någon nytta av en tomte som är rädd för att smutsa ner sig.

 

Av Lisa Persson - 23 december 2008 09:19

Räkröra med saffran Den här är en modern julbordsrätt som bryter av med sin hetta i kryddningen och sin vackra färg. Laga den samma dag som den ska ätas.


INGREDIENSER

(4 portioner)
300 g skalade räkor
1/2 slanggurka
1 dl majonnäs
1/2 påse saffran, ca 0,25 g
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk sambal oelek

SÅ GÖR DU:

1. Skala räkorna. Spar några till dekoration och hacka resten. Skär gurkan i små tärningar eller riv den grovt. Låt den rinna av på hushållspapper. Skala vitlöksklyftan. 2. Blanda samman majonnäs, saffran, vitlök och sambal oelek. Rör ner gurka och räkor. Lägg upp i en skål och dekorera med räkor.

Av Lisa Persson - 23 december 2008 09:11

Horoskop för tisdagen Väduren 21/3-20/4

Tisdagen blir fin men kräver lite eftertanke. Stressar du hamnar du lätt i väldigt trista diskussioner.



Oxen 21/4-21/5

En bra dag för traditioner, familjeliv och mysiga stunder. Glitter och nöjen ger också fin utdelning.



Tvillingarna 22/5-21/6

Lite romantik hinner du med men större delen av tisdagen går förmodligen åt till julstök och pyssel.



Kräftan 22/6-22/7

Du har visserligen mycket att göra men tisdagen kan ändå bli avkopplande och rolig. Ta det lugnt.



Lejonet 23/7-23/8

Småsaker har en tendens att gå på tok just nu. Låt inte det komma åt dig, njut av julstämningen istället.



Jungfrun 24/8-23/9

Tisdagen blir underhållande, rolig och trevlig. Bäst lyckas du med uppgifter när du samarbetar med andra.


Vågen 24/9-23/10

Bra dag för kärlek och mysiga upplevelser. Allt annat känns egentligen stressigt och ganska onödigt nu.



Skorpionen 24/10-22/11

Månen ger dig en fascinerande, glamorös tisdag fylld av oväntad njutning. Viss risk för kärlekstrassel.



Skytten 23/11-21/12

Du tar det lugnt, sköter om det du måste och unnar dig i övrigt en stämningsfull och mysig tisdag.



Stenbocken 22/12-20/1

Lite romantik och väldigt hög mysfaktor gör tisdagen till en riktig upplevelse. Du njuter av stämningen.



Vattumannen 21/1-18/2

Småsaker och förseningar kommer i vägen för det du hade hoppats göra. Kanske blir du lite stressad.



Fiskarna 19/2-20/3

Det mesta känns klart inför julen och förmodligen ägnar du tisdagen åt att bara njuta och vara nöjd.

Av Lisa Persson - 23 december 2008 08:05


 Övervikt handlar inte i första hand om vad man äter – utan om varför.

Av Lisa Persson - 22 december 2008 22:12

Fyller år i dag..

Hela 39 år blir han. GRATTIS KICKE i Kungsängen.. Önskar Syrran Lisa


VISST SER TOMTEN UT SOM JOHNBLUND FAST I TOMTE KLÄDER?

Av Lisa Persson - 22 december 2008 21:15

Köp våran bok nu så du har den till dig själv till år 2009.

Det blir ett nytt år och kan jag förändra mitt liv så mycket så kan du också. Allt handlar inte om vikten utan att man ska må bra och tycka om sig själva. KBT är det handlar om att byta livs stil.Unna dig denna bok eller någon annan du tycker om eller behöver den.

Skynda dig och beställ den det är snart år 2009.

Då ska ni ha boken i handen och börja erat nya liv.

 

 

http://www.energica.se/Bestsellers.aspx

 

Du kan även läsa den på

http://www.lisbethstahre.com/
Av Lisa Persson - 22 december 2008 20:52

Varit på vuxenskolan i Rättvik i dag med Gerd och Monica.

Mycket att göra med slut rapporteran detta år. Man måste ha födelse siffrona på alla kurs deltagare. Vi har ett program så jag kollar upp alla som gått.. Bara över 1300st*ler* Men nu är det klart tack och lov. Vi har det trevligt på vuxenskolan... Sen har jag handlat lite julklappar i dag men skriver inte vad det är. Vet att några läser min blogg*ler*. Jag har gjort lite julgrupper i dag som jag har givit till några. Det blev uppskattat. Sen vart min son glad i dag för han har fått träffa sin pappa i dag. Jag gläds med Marcus så klart. Det är ju snart jul då ska alla vara snälla. Min syster var hit nu på eftermiddagen och bjöd dit mig och Marcus i morgon på mat och bad i vedeldad badtunna och bastubad. (Trevligt)Har även gjort Janson i vedspisen nu i kväll. Den blev perfekt måste jag säga själv. Jag älskar att laga mat. I morgon ska jag och Lena ut och handla julklappar tillsammans . Det ska bli så trevligt så.

Önskar dig GOD NATT....Lisa

Av Lisa Persson - 21 december 2008 19:11

I dag vaknade jag och solen var framme.

Så härligt så. Fotografen Martin Litens ringde och ville passa på att ta lite kort på mig och Marcus för tidningen som kommer ut i Mars. Och gissa jag fick med mig Marcus på detta. Han var så duktig och jag tyckte detta var så kul så. Korten vart jätte bra. Vi var nöjda allihopa. Och i dag är det 4 advent som ni ser på kortet. Det är min adventstake. Visst är den fin.Kort sen på våran gran och lite av rummet.

Jag har sovit middag i dag och det händer inte ofta så nu är jag jätte trött. Mer trött än jag var innan jag somnade. Konstigt att det blir så.

Hoppas din 4 advenmt varit bra. Kram Lisa

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards